Werkwijze

Ik zal mezelf even voorstellen: Ik ben Maartje Epema en geef zangles aan beginners en gevorderden. Mijn lessen zijn nooit standaard, maar afgestemd op wat jij leuk vindt, wat je kunt en wat je wilt bereiken. We kunnen werken aan je techniek, timing, interpretatie, improvisatie, microfoontechniek, uithoudingsvermogen en presentatie. Er wordt zoveel mogelijk praktijkgericht les gegeven. Aan de hand van bekende en minder bekende pop songs (in de breedste zin van het woord) van vroeger en nu, wordt er gewerkt aan techniek, samenzang en performance. Ieder jaar is er een gezellige nieuwjaarsborrel op de boerderij waarbij er op een doordeweekse avond met en voor elkaar gezongen wordt en 1x per jaar wordt er voor alle zang- en gitaarleerlingen samen een optreden met een liveband georganiseerd in een theater of kroeg. Je zult snel merken dat een beter stemgebruik nieuw repertoire en het zingen van andere muziekstijlen mogelijk maakt. Alle stijlen zoals Pop, R&B, Jazz, Klassiek en Musical zijn welkom.

Tegelijkertijd zul je meer plezier aan het zingen beleven waneer je bewuster met je stem en je lichaam omgaat. Mijn streven als zangdocent is om iedere zangstem zo gezond en optimaal mogelijk te ontwikkelen.

Soms verkiest een zanger een bepaalde sound soms boven de gezondheid van zijn stem, deze artistieke keuze respecteer ik. Tevens voel ik het als mijn taak de zanger alle gezonde opties aan te reiken zodat hij zelf een eerlijke keus kan maken. Wacht liever niet op de eerste tekenen van stemmoeheid, (bv. chronische heesheid, “lucht in de stem”). Wees voorzichtig! Je hebt maar één stem en die is niet te vervangen!

BEGELEIDING:

Tijdens het inzingen en de techniek oefeningen, maak ik afwisselend gebruik van de piano en oefentracks. Tijdens het zingen van songs maak ik over het algemeen gebruik van originele of instrumentale opnames van Youtube. Je krijgt specifieke techniek- en inzingoefeningen waarop je thuis ook kunt inloggen.

REPERTOIRE:

Het repertoire voor de zangles bepaal je zelf. Weet je niet precies wat bij je past en wat je leuk vindt? Dan zoeken we samen. Heb je binnenkort een auditie of optreden? Ik bereid je zoveel mogelijk voor op ‘het echte werk’!

ZANGTECHNIEK:

We besteden onder meer aandacht aan volume, adembeheersing, klankkleur/resonans, bereik, zuiverheid en uitspraak.

Mijn manier van lesgeven is met name gebaseerd op het Universal Voice System en daarnaast op mijn opleidingskennis van EVTS (Estill Voice Training System) en CVT (Complete Vocal Technique).

Het cursusjaar loopt van september t/m augustusEen leerling volgt in principe zangles voor minimaal één cursusjaar. Heb je interesse vraag gerust een PROEFLES aan! Op de pagina programma en tarieven kun je informatie over de les tarieven opvragen.