Docenten

Maartje Epema

Maartje

 

 

 

 

 

 

Ik zal mezelf even voorstellen: Ik ben Maartje Epema en geef zangles aan beginners en gevorderden. Mijn lessen zijn nooit standaard, maar afgestemd op wat jij leuk vindt, wat je kunt en wat je wilt bereiken. We kunnen werken aan je techniek, timing, interpretatie, improvisatie, microfoontechniek, uithoudingsvermogen en presentatie. Je zult snel merken dat een beter stemgebruik nieuw repertoire en het zingen van andere muziekstijlen mogelijk maakt.

Tegelijkertijd zul je meer plezier aan het zingen beleven waneer je bewuster met je stem en je lichaam omgaat. Mijn streven als zangdocent is om iedere zangstem zo gezond en optimaal mogelijk te ontwikkelen. In de popmuziek verkiest een zanger een bepaalde sound soms boven de gezondheid van zijn stem, deze artistieke keuze respecteer ik.

Tevens voel ik het als mijn taak de zanger alle gezonde opties aan te reiken zodat hij zelf een eerlijke keus kan maken. Wacht liever niet op de eerste tekenen van stemmoeheid, (bv. chronische heesheid, “lucht in de stem”). Wees voorzichtig! Je hebt maar één stem en die is niet te vervangen!

BEGELEIDING:

Ik begeleid afhankelijk van het stuk, mijn leerlingen met piano of gitaar. Soms is het praktischer om met een orkestband of juist zonder muzikale begeleiding te werken.

Per les houd ik voor iedere leerling een logboek bij op de computer zodat ik in een oogopslag kan zien wat we tot nu toe hebben behandeld en wat er nog niet aan bod is geweest. Je kunt via deze website inloggen in je eigen logboek zodat je altijd een overzicht houdt van wat we tot dan toe hebben gedaan met de daarbij behorende oefeningen.

REPERTOIRE:

Het repertoire voor de zangles bepaal je zelf. Weet je niet precies wat bij je past en wat je leuk vindt? Dan zoeken we samen. Heb je binnenkort een auditie of optreden? Ik bereid je zoveel mogelijk voor op ‘het echte werk’, bijvoorbeeld door middel van een rollenspel.

ZANGTECHNIEK:

Plezier in het zingen is het belangrijkst tijdens mijn lessen. We besteden onder meer aandacht aan volume, adembeheersing, klankkleur/resonans, bereik, zuiverheid en uitspraak.

Uiteraard kan het aanleren van bepaalde technieken zoals EVTS (Estill Voice Training System) en CVT (Complete Vocal Technique) je helpen om een beter resultaat te bereiken. De bedoeling is dat dit spelenderwijs gebeurt, zonder er teveel nadruk op te leggen.

 

Frank de Haan

 IMG_8711

 

 

 

 

Ik zal mezelf even voorstellen: Ik ben Frank de Haan en geef gitaarles aan beginners en gevorderden. Mijn lessen zijn nooit standaard, maar afgestemd op wat jij leuk vindt, wat je kunt en wat je wilt bereiken. We kunnen werken aan je techniek, timing, interpretatie, improvisatie, sound en performance.

In mijn lessen staat plezier centraal, maar ook als je serieus verder wil met gitaar spelen help ik je graag verder!

GITAAR KEUZE:

Leerlingen zonder gitaar kunnen het beste een gitaar kopen bij gitaarbouwer Huub Boel in Zutphen! Huub heeft Spaanse gitaren (nylon snaren) die goed gestemd blijven en zeer goed klinken.

Voor elektrische gitaren moet je zeker ook bij Huub zijn! Hij heeft een betaalbare, zeer goed klinkende beginners gitaar.In het wat duurdere segment heeft hij gitaren die met behulp van o.a. Gorden Groothedde en Marcel Coenen zijn samengesteld, (bel van te voren wel even voor de openingstijden!)

REPERTOIRE:

Het repertoire voor de gitaarles bepaal je veelal zelf. Er zijn genoeg stijlen waaruit je kunt kiezen: Rock, blues, metal, funk, soul, reggae, balkan, singer-songwriter enz.

Het streven is om in de loop van de tijd een repertoire map aanleggen. 

GITAARTECHNIEK: 

We besteden in de les onder meer aandacht aan: toonladders, slagtechnieken, solotechnieken, improvisatie, verschillende muziekstijlen, bending, vibrato, afdempen enz..