Maartje

Dat Maartje Epema, geboren in Amsterdam op 21 april 1974, muzikant zou worden mag nauwelijks een verrassing heten. Hoe kon het ook anders, met een familie waarbij iedereen een instrument bespeelt en met een opa als fluitist en een tante als schoolmusicus. Op 9-jarige leeftijd kreeg Maartje haar eerste lessen op viool en toen zij 13 was speelde ze al in een internationaal jeugdorkest.

Op de middelbare school zong zij tijdens een schoolcabaret het lied, “Meisjes van dertien” van Paul van Vliet voor een volle, enthousiaste schouwburg. Op dat moment is de echte liefde voor het zingen geboren.

Tijdens haar middelbare schoolopleiding deed Maartje auditie voor de vooropleiding van het Arnhems conservatorium voor viool en werd toegelaten. Dat haar hart niet volledig bij de viool lag werd duidelijk toen Maartje ervoor koos om iets algemeens te gaan doen. Het werd de pabo te Nijmegen. Het bleef onrustig. Na twee jaar pabo Nijmegen verruilde Maartje deze voor de pabo in Amsterdam en sloot deze af met een specialisatie voor het jonge kind.

Werkzaam in het onderwijs en daarnaast als zangeres en violiste actief in verschillende funk- / soul- / folk- en rockbands, bemerkte Maartje dat de hang naar de muziek bleef knagen. Na 5 jaar was de maat vol en besloot Maartje auditie te gaan doen voor zang aan de popacademie van het conservatorium te Enschede en werd zij direct toegelaten.

Eenmaal weer studerend, bleef Maartje één dag in de week in het basisonderwijs werken als muziekleerkracht en is zij sinds halverwege haar zangstudie werkzaam aan de muziekschool te Winterswijk waar ze zangles gaf, bandcoaching en een kinderkoor begeleidde. In het tweede jaar van haar studie kregen Maartje en haar vriend, gitarist Frank de Haan, een dochter en al snel volgde er een tweede. Dat Maartje uiteindelijk ook nog eens zwanger eindexamen deed, deed een ieder verbazen.

Na haar eindexamen, besloot Maartje, dat het moederschap niet goed viel te combineren met constant op pad zijn en werd zij zangdocente binnen haar eigen opgezette muziekboerderij voor zang & performance “Muziek op Venhorst”. Vanaf  2010 combineerde Maartje haar muziekboerderij met het werk als zangdocente aan de Muziekschool Oost-Gelderland te Doetinchem. Na een paar jaar met veel plezier op deze muziekschool te hebben gewerkt heeft Maartje besloten haar eigen pad te bewandelen en zich volledig te richten op haar muziekboerderij, die zij inmiddels samen runt met haar partner Frank de Haan.

Naast Muziek op Venhorst heeft Maartje als zangeres en violiste haar eigen project “Balkanari” waarmee ze in verschillende formaties, van Balkanari Solo, Balkanari XS tot Balkanari XL optreed.

www.balkanari.nl

BALKANARI 33

Maartje heeft tot nu toe 7 jaar zangles gevolgd, in chronologische volgorde, van Jim Gilloffo, Maria Jongstra, Marja Reinders (EVTS), Gaby Kaihatu, Marlayne Sahupala, Clemens Schmuck, Adriana Romijn, Caroline Goudswaard en Pien Schneider, EVTS Level One Course en EVTS Level Two Course.

Momenteel volgt Maartje Aan het Universal Voice Institute van Alberto ter Doest een 3-jarige opleiding en hoopt daarmee een Master & Teacher Degree te behalen!

Maartje’s grote passie is iedereen beter te laten zingen!